مهارت

آموزش مهارت های ارتباط برقرار کردن به کودکان و نوجوانان

مهارت های ارتباطی کودکان مهارت هایی هستند که شالوده ی روابط اجتماعی موفق را در کودکان می سازند و موجب شکل گیری رابطه ی دوستانه و صمیمی میان افراد می شوند. فراگیری این مهارتها برای کودکان ضروری است چون به آنها کمک می کنند هنگام ورود به اجتماع و آشنا شدن با هم سالانشان احساس اعتماد به نفس و مهم و دوست داشتنی بودن کنند.


برای مطالعه بیشتر: مهارت آموزی چیست و چگونه باعث ایجاد شغل می شود؟


اغلب کودکان برای برقراری ارتباط با نزدیکان شان به دانستن روش ها و راهکارهایی ساده و مناسب نیاز دارند. به همین دلیل آموزش مهارتهای ارتباطی به کودکان و نوجوانان اهمیت دارد.

منظور از مهارت های ارتباطی کودکان کدام مهارت‌هاست؟

مهارت های ارتباطی کودکان به دو گروه اصلی تقسیم می شوند:

  • مهارت های ارتباطی کلامی
  • مهارتهای ارتباطی غیر کلامی
ارتباط کودکان

منظور از مهارت های ارتباطی کودکان کدام مهارت‌هاست؟

مهارت های ارتباطی غیر کلامی در کودکان

زبان بدن

زبان بدن، که شامل ژست ها، حرکت دست و پا، چگونگی نشستن یا ایستادن، حالت چهره، تکان دادن سر و وضعیت ظاهر می شود.


این مقاله هم برایتان شاید مفید باشد: راهکارهایی برای کنترل هیجان در نوجوان


تماس چشمی

برقراری تماس چشمی، که میل و علاقه به گفت گو کردن را نشان می دهد.

مهارت های ارتباطی کلامی در کودکان

سلام کردن

بیش تر کودکان هم با استفاده از واژگانی مانند ” سلام ” یا ” چطوری؟” و هم تغییر دادن حالت چهره، آهنگ صدا، نحوه ی نشستن یا ایستادن خود با دوستان و همسالانشان ارتباط برقرار می کنند. مهم نیست که آنها چه واژه ای هنگام سلام کردن به هم می گویند مهم این است که با لحن و چهره ای شاد و پذیرا به هم سلام کنند.

مهارت های اجتماعی در کودکان چیست؟ + بررسی 7 راهکار تربیت کودک اجتماعی

معرفی خود

بطور معمول، کودکان در نخستین دیدارشان با هم خود را معرفی می کنند و می کوشند با نامیدن نام هم علاقه و اشتیاق شان را برای برقراری ارتباط نشان دهند.


بیشتر بخوانید،بیشتر بدانید: 24بازی ‌گروهی مختلف برای دورهمی‌های دوستانه


آغاز گفتگو

پس از لبخندی ساده، سلام و معرفی خود لازم است یکی از آن ها پیش قدم شود و موضوعی جالب برای گفت و گو مطرح کند. گاهی پیش می آید که کودکان موضوعی برای سخن گفتن به ذهن شان نمی رسد. برای نمونه ” راستی ! تو کارتون جدید پنگون ها را دیده ای ؟ ” یا ” شنیدی امروز در کلاس چه ماجرایی رخ داد؟”

مهارت آغاز گفتگو

چرا تقویت مهارت های ارتباطی کودکان مهم است؟

بی گمان، کودکانی که دوستانی صمیمی و همدل دارند، شادتر اجتماعی تر و موفق تر از کودکان منفعل و منزوی اند. چون می توانند نظرها، آرزوها، ماجراها، موفقیت ها و حتی شکست ها ی شان را با آن ها در میان گذارند و از هم نشینی و بودن در کنار آن ها لذت ببرند.

 تقویت مهارت های ارتباطی

آموزش مهارتهای ارتباطی به کودکان

چون نخستین آشنایی ها و دوستی های کودکان با هم سالانشان تاثیری عمیق بر چگونگی روابط اجتماعی آن ها می گذارد، لازم است پدر و مادرها یا مربیانشان اینگونه مهارت هایی را با استفاده از روش هایی آسان به آن ها بیاموزند.

برای نمونه آنها می توانند با لبخند زدن و دست تکان دادن علاقه و اشتیاق خود را برای آشنا شدن با هم بازی های شان نشان دهند یا می توانند با گفتن جمله ای ساده و کوتاه مانند ” سلام، دوست داری با هم بازی کنیم ؟ ” گفتگویی دوستانه را با او آغاز کنند. در زیر به 5 روش برای آموزش مهارت های ارتباطی به کودکان اشاره شده است.

چگونه رضایت و محبت همسرمان را کسب کنیم؟ (بخش اول)

درباره ی روش صحیح درس خواندن | اصول مهم در درس خواندن و مطالعه چه می دانید؟


تشویق آنها به برقراری ارتباط چشمی

زمانی که کودکان با فردی صحبت می کنند، آنها را تشویق کنید که به چشمان طرف مقابل خود نگاه کنند و برای برقراری ارتباط مؤثر و ایجاد اعتماد به نفس با آنها صحبت کنید. ممکن است نیاز باشد که کودکان نوپای شما هر روز برای تسلط بر این هنر تمرین کنند.

تشویق آنها به برقراری ارتباط چشمی

انواع احساسات و هیجانات را به آنها آموزش دهید.

اجازه دهید که فرزندتان احساسات مختلف را تقلید کند – شادی، عصبانیت، ناامیدی، هیجان، شیطنت، عجیب و غریب بودن، عصبی بودن، خستگی، وحشت، خطر و غیره. با درست کردن کارت های صورت هایی با احساسات مختلف، بازی “شناخت احساسات” را انجام دهید.


بیشتر بخوانید: 10 مزیت مهم یادگیری زبان فرانسه برای ما فارسی زبانان


با آنها ارتباط برقرار کنید.

کودک شما باید یاد بگیرد چه به صورت کلامی و چه به صورت غیر کلامی احساسات خود را نشان دهد، با افراد دیگر تعامل داشته باشد و به محرک های اجتماعی پاسخ دهد. به کودکان خود کمک کنید که احوالپرسی درست و پاسخ به آن را یادبگیرند.

کودکان برای تعامل درست با دیگران، غلبه بر خجالت، مدیریت پاسخ و ابراز احساسات درست، نیاز به کمک و راهنمایی

با آنها ارتباط برقرار کنید.

کودک را در موقعیت های اجتماعی مختلف قرار دهید.

یک کودک تنها، ممکن است در تعامل با جهان مشکل داشته باشد. کودک خود را همراهی کنید و برای او شانس قرار گرفتن در معرض موقعیت های مختلف و رویارویی با آدم های مختلف را فراهم کنید. کودکانی با نقص های مهارت اجتماعی اغلب در درک احساسات و تعامل اجتماعی مشکل دارند.

6 کارکرد اجتماعی نهاد خانواده

این مقاله شاید جالب باشد: 10نکته برتر برای طراحی و دکوراسیون اتاق خواب کودک


آنها را برای مهارت های اجتماعی بالاتر آماده کنید.

کودکی که ارتباط برقرار می کند و احساسات خود را بدون ترس بروز می دهد، زمانی که بزرگ تر می شود برای رویارویی با موقعیت های پیچیده، آماده است. به کودکان خود اجازه دهید که راههای ارتباطی خوب را حفظ کنند و مهارت هایی مانند مذاکره، حل مشکل، ارتباط غیر کلامی، ابراز وجود، چانه زدن و سخنرانی در جمع را تقویت کنند.

آموزش مهارتهای ارتباطی به نوجوانان

تمرین مهارت گوش دادن

توانایی گوش دادن به حرف های دیگران، یک مهارت اجتماعی ارزشمند می باشد که تأثیر زیادی بر کیفیت روابط ما با آنها دارد. احتمالاً قبلاً در مورد گوش دادن فعال شنیده اید، مهارتی که به ما اجازه می دهد نه تنها به کلماتی که افراد می گویند گوش دهیم، بلکه احساساتی را که آنها از طریق رفتار غیر کلامی خود منعکس می کنند، درک کنیم. هر دو این موارد در درک پیام کلی که منتقل می شود مهم هستند. این یک مهارت پیچیده می باشد که باید تمرین شود.


همچنین بخوانید: دوره نوجوانی و چالش های آن را بشناسید


تمرین مهارت جسارت داشتن

اعتماد به نفس، یک سبک رابطه می باشد که با توانایی بیان مستقیم و مطمئنِ نظرات، احساسات، یا عقاید خود با احترام به حقوق دیگران و موقعیت های اجتماعی، مشخصه سازی می شود.

تمرین مهارت جسارت داشتن

ثابت شده است که جسارت بر عزت نفس و اعتماد به نفس فرد تأثیر می گذارد، بنابراین بدون شک تمرین جسور بودن برای نوجوانان بسیار سودمند می باشد. این یک مهارت پیچیده است که می تواند از طریق برنامه ی تمرینی ارائه شده با مربی/درمانگر به دست آید.

تشکر و قدردانی، عامل بقای زندگی مشترک

تمرین مهارت خودآگاهی احساسی

آگاهی احساسی، در این زمینه توانایی شناخت احساسات خود، اساس هوش احساسی می باشد. این مهارت ها، در کنار کمک به ما برای آگاه بودن از احساسات خودمان، برای توسعه هوش احساسی بسیار مهم هستند. درک اینکه چرا ما روش احساسی خاصی داریم.

تمرین مهارت خودآگاهی احساسی

درک ارتباط غیر کلامی

درک درست ارتباط غیرکلامی نشانه ی هوش احساسی و اجتماعی می باشد. توانایی مشاهده و درک نشانه های غیرکلامی در طول رابطه برقرار کردن یا هر نوع تعامل دیگری بین افراد، به ما اطلاعات زیادی درباره ی پیام های واقعی ردو بدل شده ارائه می دهد. این به طور ویژه زمانی اهمیت پیدا می کند که ما متوجه شویم که پیام کلامی و رفتار غیرکلامی هماهنگ نیستند.


این محتوای مفید را هم مطالعه کنید: انواع روش های تدریس ابتدایی


سخن پایانی

شما در این مقاله با مهارت های ارتباط برقرار کردن به کودکان و نوجوانان آشنا شدید.همچنین از روشهای آموزش آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

دیدگاهتان را بنویسید

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا